Hoe ik het doe

We hebben elkaar nog niet gezien.
We hebben elkaar ook nog niet gesproken. Maar één ding weet ik nu al zeker. Jouw kind is uniek.

Alles is altijd anders. En daarom…
is mijn aanpak net zo uniek als jouw kind.

Stap 1: Kennis maken

Misschien wel de belangrijkste fase uit onze samenwerking: de eerste ontmoeting. Daar ontstaat het vertrouwen. Daar ontstaat de o zo belangrijke ‘klik’. Ons kennismakingsgesprek kan wat mij betreft overal plaats vinden. Bij jou/jullie thuis, op school bij je kind of ergens op neutraal terrein. In het laatste geval kunnen we ergens in de stad afspreken. Is dit alles een brug te ver, dan starten we met een telefonische of email kennismaking. Ik zal er alles aan doen om jullie toenadering laagdrempelig te maken. Nu al iets meer weten over mij? Lees het hier.

Tijdens onze kennismaking heb ik het uiteraard over mijzelf. Daarbij leg ik altijd de nadruk op mijn expertise en mijn ervaring. Zo kunnen jullie al snel beoordelen of ik de geschikte coach ben voor jullie kind. Uiteraard laat ik ook jullie graag aan het woord. Zaken die voor mij relevant zijn om te kunnen beoordelen of ik de coach en sparringpartner ben die jullie zoeken zijn: gezinssituatie, de uitdaging, goede en minder goede ervaringen met andere hulpverleners, ‘lessons learned’, de rol van de verzorgers, etc.

Ons eerste gesprek heeft als doel kennis maken, maar het spreekt voor zich dat er ook sprake zal zijn van een eerste inventarisatie. Ik leg alles vast en koppel dat ook schriftelijk naar jou/jullie terug. Een volgende stap kan bestaan uit een ontmoeting met jullie kind. Ook daar zal ‘de klik’ alles bepalend zijn. Hebben we allemaal het gevoel dat er vertrouwen is? Kunnen jullie je vinden in mijn principes qua missie (lees er hier meer over)? Is er een basis voor een samenwerking? Dan kunnen we verder…

Hoe gaat mijn hulp er uit zien? Daar gaan we het uitgebreid over hebben. Er komt van alles aan de orde:

  • op welke locatie doe ik mijn werk
  • op welke tijden en met welke frequentie
  • maakt het vervoer van en naar andere locaties deel uit van de hulpvraag
  • wat is mijn werkwijze
  • wat is de doelstelling en hoe meten we dat
  • wat zijn de kosten
  • hoe en wanneer evalueren wij onze samenwerking

Ik leg alles schriftelijk vast en zal mijn voorstel persoonlijk toelichten. Zijn er nog vragen? Ik beantwoord ze graag. Aanvullende informatie nodig? Regel ik. Maar uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat ik van jullie het vertrouwen krijg om de coach van jullie zoon/dochter te worden. Ook dat zal ik dan schriftelijk bevestigen. Aan de slag nu!

Stap 2: Aan de slag

Het is een van mijn basisprincipes: ‘mee in het leven van jouw kind’. En dat betekent dat ik zo snel als mogelijk mee wil met datgene wat jullie kind bezig houdt. En dat kan van alles zijn. Wandelen in het bos, tekenen, paardrijden, naar de kinderboerderij, voetballen, zwemmen, gamen, je zegt het maar. Het is dé manier om het vertrouwen te krijgen. En vertrouwen is het fundament onder onze samenwerking. Tegelijkertijd ben ik vanaf dag 1 het luisterend oor. Ik observeer, leg ervaringen vast en werk stapje voor stapje aan een plan. Deze eerste periode zal volledig in het teken staan van elkaar leren kennen, een band opbouwen en als het even kan vrienden worden.

Vanuit mijn professie hebben we het over ‘het systeem’. We hebben het dan onder andere over werk, school, mogelijke andere hulpverleners en de sportvereniging. Voor mij, maar ook voor jou/jullie een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Voor jullie kind is dat de wereld. Dat is waar zijn of haar leven zich afspeelt. Alles staat met elkaar in verbinding en het een kan van invloed zijn op het ander. Deze wereld wil ik kennen. Ik wil weten wie er achter de verschillende organisaties zitten. Met wie heeft je kind te maken. Hoe zijn de verhoudingen. Wat zorgt voor ontspanning. En wat is stresserend. Al deze informatie helpt mij om mijn rol van coach zo goed als mogelijk vorm te geven. Het draagt bij aan het behalen van de doelstellingen en bovenal: een kind wat goed in z’n vel zit.

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is zorgen voor verslaglegging. Daarbij is de leidraad de van te voren bepaalde doelstellingen, de vorderingen daarin en mogelijke bijsturing. Alles wat ik samen met jullie kind doe leg ik vast in een logboek. En natuurlijk vul ik dat aan met wetenswaardigheden en feiten. Het logboek vormt de basis voor mijn periodieke rapportage aan jou/jullie en mogelijke andere hulpverleners. Maak je overigens geen zorgen over privacy. Ik ben mij er van bewust dat ik zeer gevoelige data vast leg. Om die reden is mijn logboek volledig geanonimiseerd en is de digitale variant ge-encrypt en beveiligd. Wil je daar meer over weten raadpleeg dan mijn privacyverklaring of vraag het mij.

Testimonial

WAT MIJN CLIENTEN ZEGGEN

Ik heb mijn clienten gevraagd om naar eer en geweten op te schrijven wat ze van onze samenwerking vinden. Dit is wat ze zeggen. Dit is ‘the proof of the pudding’. In een persoonlijk gesprek zal ik graag de details met jullie delen.

Je was een gouden zet. Wat mij niet lukte, tenzij het op een conflict uit liep, lukte jou wel. Casper ging zonder morren met je naar de dagopvang. Praatte onderweg honderd uit wat ons allerlei vernieuwde inzichten gaf. Je bent een topper!

Birgit J., Vaassen

Sharon heeft gedurende de zomermaanden onze autistische zoon B. begeleid tijdens zijn dagelijkse activiteiten. We waren aanvankelijk best sceptisch, maar Sharon bleek de ideale match. Wat een lieverd. Wat een geduld. Een echte professional.

Merel & Brian S., Apeldoorn

Hulp inroepen was niet eenvoudig. Het voelde toch een beetje als falen. Maar Sharon wist dat gevoel om te buigen naar iets positiefs. Samen met ons is het haar gelukt om het leven van Thijs in goede banen te leiden. Een zeer positieve ervaring!

Coby & Antoine v.D, Zutphen

Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand binnen kwam die dat niet wist.

Laten we afspreken

Ik besef mij als geen ander dat het best een hele stap kan zijn om hulp in te roepen. Ik ga er daarom alles aan doen om onze kennismaking zo makkelijk mogelijk te maken. Thuis afspreken? Bij je kind op school? Of met een kop koffie ergens in de stad? Ik vind het allemaal prima.

Weten wat mijn beleid is met betrekking tot privacy? Je leest het hier.